top of page

Kafe Açmak

Güncelleme tarihi: 10 May 2022

Kafe açacağım ama nereden, nasıl başlamalıyım?

Bu soruyu soranların genel profili iş hayatında belirli bir süre dirsek çürütmüş ve artık kendi işini yapmak isteyen kişilerden oluşuyor. Öncelikle kafe açma niyetinde olanların, kahve ve kafe ekipmanları hakkında doğru bilgiye sahip olması gerekmektedir. Kendi işini yapmaya karar verenlerin başarılı olması hayata geçirdikleri işi sevmek ve her noktasını iyi bilmekten geçiyor. Her şeyden önce iyi bir barista eğitimi almaları, kahve üzerine farklı kaynaklardan yararlanarak kahvenin hikayesini ve tarihini öğrenmeleri gerekiyor.


Son dönem Türkiye’de bir çok noktada hızla kafeler açılıyor. Bu doğrultuda kahve tüketimi artıyor. Sektörde yaşanan bu ivmeden bir çok kişi ve kurum faydalanmak istiyor. Oysa bir o kadar da kapanan işletmeler ve batık girişimlerin de olduğu gözden kaçmıyor.

Herkesin aklına ilk gelen kilit sorular; kafeyi nerede açacağım ve konseptimle menüm nasıl olmalı… Bu soruların cevabını biliyorsanız kafe açmak için gereken temel adımları atmışsınız demektir. Peki bunun dışında nelere dikkat etmeniz gerekiyor…

 

  • Yatırım maliyetleri, işletme giderleri, nitelikli personel çalıştırma ve tedarikçiler hakkında bilginiz var mı?

  • Açacağınız kahve dükkanına ne kadar vakit ayırabileceksiniz?

  • Yatırımın geri dönüşü için kendinize nasıl bir öngörü yaptınız?


 

Saha Çalışması:

Öncelikle kafe açmayı planladığınız yerlerde dolaşın ve kahveden gerçekten anlayan bir kişi ile bu kafelerde tadımlar yapın. Ürünleri nasıl, ne şekilde yaptıklarını ve nasıl servis ettiklerine dikkat edin. Oturan, alışveriş yapan müşteri profillerini inceleyin. Satın alma davranışlarını gözlemleyin. menüdeki ürün çeşitliliğine ve fiyatlara bakın. Personelin sayısını ve hizmetini gözlemleyin. Aylık ciro ve net kar öngörüsünde bulunun. Bunu diğer ziyaret edeceğiniz kafelerde de yapın. Sabit giderleri hesaplamada, müşteri beklentilerini anlamada daha doğrusu yapacağınız finansal hesaplamalarda size en çok fikir verecek bu saha çalışmasıdır.


Yer Seçimi:

Bu adım bütçenizle orantılı bir konu. kahve satacaksanız bunu alım gücü az ve kahve kültürüne hakim olmayan bir yerde yaparsanız zarar etmeniz muhtemeldir. Kafenizin olduğu yerdeki müşteri beklentisini iyi analiz edin. Rakipler varsa farklılaşmaya odaklanın. Farklılaşmayı planlarken mekanın dekoruna vb. noktalarına odaklanıp satacağınız ürünleri ve menünüzü unutmayın. Öncelikle menünüzde farklılaşın. Dükkan seçimi yaparken kafenizi açacağınız yerin kirasının düşük, tadilat masrafının az, müşteri sirkülasyonun çok olduğu bir yeri hedefleyin.


Konsept:

Konseptin ne olduğundan ziyade sürekliliği önemlidir. Bu konuya çok odaklanmaktan ziyade ürün ve hizmete odaklanmak esastır. Sunacağınız nitelikli ürünler ve menünüz, oluşturduğunuz konseptin temelini meydana getirecektir. Elbette güzel bir tarzınız olsun ve kalıcı olsun ama bunun devamlılığını sağlayan ürün ve hizmet kaliteniz olacaktır. Her şeyden taviz verebilirsiniz ancak madem kafe açtınız, kahvenizden ve yarattığınız deneyimden asla taviz veremezsiniz.


Ürünler:

Birçok girişimci genellikle konsinye makineler ile çalışarak bu işe girmek istemektedir. Bu tür iş yapmanın avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunmaktadır. Konsinye makine ve ekipman tedariği yapan bir işletme sizden kahvesini belli bir miktarda almanızı ve yalnızca onun ürünlerini kullanmanızı isteyecektir. Sizin satışlarınızı öngördüğünüz hızda artmazsa kahve stoku yapmaya başlayacaksınız. Herhangi bir ekipman arızası ile karşılaştığınızda bunun çözümünün kahve tedarikçisinden bekleyeceksiniz. Öte yandan ekipmanlara yatırım bütçesi ayırmamak da bir avantaj olarak görülebilir. Her iki yolda da farklı noktalarda avantajlarınız ve dezavantajlarınız olacaktır.

Bize göre bir kafenin en önemli demirbaşı kahvesi ve espresso makinesidir. Bunların çok daha iyi şartlarda ve kalitede tedarik edilmesi önemlidir. Elbette bir maliyeti vardır. Sizi yolda bırakmayacak espresso makinalarının fiyatları 2500 Euro’lardan başlar 30.000 Euro’lara kadar gider. Oluşacak ihtiyaç ve hedeflenen müşteri potansiyeline göre iyi araştırılması ve bu doğrultuda karar verilmesi gereken bir alan. Kullanacağınız kaliteli kahve çekirdeklerinde de fiyat aralığı kg başına 70 -170 TL arasındadır.


Tamamlayıcı ürünler ve araçlar:

Bu malzemeleri kabaca sıralamak gerekirse tabak, bardak, demleme ekipmanları, tepsiler, sandalyeler, masalar, kahve şurupları, sıcak çikolata, meyve püreleri, limonata ve türevlerini yazabiliriz. Ayrıca, Take-Away müşterisi için farklı malzemeler gerekir. Karton bardak, bardak altlıkları, kraft poşetler vs. Bu ürünleri ülkemizde tedarik etmek oldukça kolaydır. Fakat fiyatların yanısıra ürünlerin tazeliği zamanında tedarik edilebilirliği göz ardı edilmemesi gereken diğer önemli konulardır. Bu ürünlerin fiyatları çok değişkenlik gösterir, bu sebeple mümkünse bu ürünler denenerek performansları test edilmelidir.


Personel:

İşletmenizin yüzü olacak bu personelleri doğru seçmek, onların gelişimine destek olmak ve elde tutabilmek odaklanılması gereken en önemli konulardandır. Ülkemizde her ne kadar işsizlik oranı yüksek seyretse de, nitelikli personel bulmak ve elde tutmak bir hayli zordur. Çalışan sirkülasyonunun fazla olduğu işletmelerde müdavim müşteri kültürünün oturtulamayacağı unutulmamalıdır.


Ticari İşletme:

Kahve dükkanı işine şahıs şirketi kurarak başlamanız en uygun olanıdır. Eğer işletmeniz belirli bir hacime ulaşır ve işleri büyütme kararı verirseniz şirket tipini değiştirirsiniz. Güncel muhasebe, noter, ticaret odası, şirket kurulum vs masraflarını internetten kolayca öğrenebilirsiniz. Bu arada marka tescili yaptırmayı ve bunun belirli bir süre alacağını da unutmayın.


11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page